Protos je najdôležitejším a prvým vinárstvom v oblasti, ktoré si v priebehu času udržuje svoju veľmi dobrú povesť. V roku 1927 sa statoční a krajine oddaní pestovatelia vína v regióne rozhodli zjednotiť svoje úsilie vytvoriť prvé vinárstvo v Ribera. Ich projekt, ktorý funguje až dodnes, sa každý rok rozrastá a rozširuje a jeho meno sa dostalo až na vrchol medzinárodnej vinárskej scény.
Spoločnosť veľmi rýchlo rástla a objavili sa prvé problémy s priestormi, vďaka čomu sa začala rozširovať po celom regióne. Začína sa výstavba vínnej pivnice na zrenie vína priamo v srdci pohoria so zámkom Peñafiel.
V roku 1995 sa vínna pivnica na zrenie rozširuje a udomácňuje na medzinárodnej vinárskej scéne.
Projekt ďalej rastie vďaka nadobudnutiu vinárstva Anguix (Burgos) s kapacitou na spracovanie až troch miliónov kg hrozna, z ktorých 1,5 mil. kg prechádza triediacim stolom. Toto vinárstvo je vybavené najmodernejšou technológiou. „Značka bez obmedzenia."
V súčasnej dobe je bežné, že návrh nových skladov robia prestížni architekti. Budovy v Protos však zdôrazňujú minulosť a budúcnosť majstrovských architektonických techník použitých na funkčné priestory, ktoré nielenže uľahčujú samotnú prácu vo vínnych pivniciach, ale premieňajú ich na skutočné umelecké diela. Tak je to aj v prípade strohých miestností bez artefaktov určených na odkladanie sudov, kde sa ich zmestí okolo 10 000 a kde je priestor luxusom, alebo v prípade lešteného betónu, skla a dreva, ktoré sú hlavnými materiálmi celej výstavby navrhnutej prestížnym architektonickým štúdiom Rogers Strik Harbour + Partners a uskutočnenej pod vedením geniálneho anglického architekta Richarda Rogersa.
Hlavným cieľom tohto nádherného architektonického diela je dosiahnuť kvalitu, ktorou sú v Protos naozaj posadnutí, a ktorá sa už niekoľko rokov rozvíja v rámci ambicióznych výskumných a rozvojových programov.
V oblasti enológie sa štúdie zameriavajú na použitie nových technológií infračervenej analýzy na stanovenie kvality hrozna, ktoré prichádza do vínnej pivnice. Oddelenie výskumu a rozvoja tiež pracuje na charakterizovaní sudov na základe rôznych parametrov zrenia. Zameriava sa na inováciu s cieľom sledovať smerovanie najlepších vín na svete.
Protos sa môže pochváliť viacerými vínnymi pivnicami, ktoré majú rôzne označenie a formu, ale sú si veľmi podobné pokiaľ ide o podstatu: Snaha o kvalitu nadovšetko.
„4 rôzne vínne pivnice a jednotný duch.“
Preto má Protos dve vínne pivnice v srdci Ribera del Duero: Peñafiel(Valladolid) a Anguix (Burgos) kde sa vyrábajú ich slávne červené vína zrením a starnutím. Ďalšia vínna pivnica sa nachádza v srdci označenia pôvodu Rueda: La Seca. (Valladolid), kde sa vyrába úspešné víno Verdejo.
V Bodegas Protos sa realizuje celé vinobranie ručne, a od úrody v 2001 sa 50% výroby zberá do 20 kg debien, ktoré sa vykladajú na triediace stoly, kde sa prezerá strapec po strapci s cieľom zaručiť, aby sa do fermentačnej nádoby dostalo len hrozno, ktoré je úplné a zdravé.
Dnes má Protos navyše k dispozícii jedinečný program výskumu a rozvoja, ktorého jediným cieľom je dosiahnuť kvalitu všetkých vín, ak je to ešte potrebné.
„Kvalita nadovšetko“ je predpoklad, ktorý tvorí základ celej práce v Protos. Z tohto dôvodu sa dôkladne analyzuje celý proces až po získanie vína. Technici a odborníci v priebehu vegetačného obdobia dôkladne kontrolujú vinice s cieľom dosiahnuť maximálnu kvalitu produkcie a podrobne spoznať všetko hrozno ešte predtým, ako vstúpi do vínnej pivnice.
Značná časť celkovej produkcie v Protos sa exportuje na medzinárodné trhy.
Vinárstvo Protos má zastúpenie na európskych trhoch a vyváža víno do viac ako 75 krajín sveta, najmä do Nemecka. Ďalej vyváža tiež na juhoamerické trhy, najmä do Portorika, Brazílie, Panamy, Mexika a Peru.
Vinárstvo Protos celkovo vyváža do 5 kontinentov – Ameriky, Ázie, Oceánie, Európy a Afriky.